Kościerzyna – gastronomiczna wycieczka po sercu Kaszub


Kaszuby zdają się być niezwykłym miejscem na mapie Polski. Region od wieków pielęgnuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno kwestii kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z legalnie uznawanych przez ustawę zasadniczą językim mniejszości narodowej. Zamieszkujący północną część kraju mieszkańcy Kaszub mogą się także pochwalić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w opozycji do wielu miejscowości nie tylko pizza i burgery. Kuchnia kaszubska, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść niezwróciwszy na nią uwagi.

Kuchnia kaszubska – na jakich składnikach bazuje?

Jak wiele kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle złączona jest z stylem życia mieszkańców. Znaczy to, że oddziaływanie mają na nią pory roku oraz dary, które wyda ziemia. Od wieków mieszkańcy regionu trudnili się pracami polowymi i rybołówstwem. W związku z tym główne specjały w tej kuchni bazują na rybach, drobiu i świeżych warzywach. Kościerzyna i okolice to również dosyć mocno zalesione terytoria. Powoduje to, że popularne są tu również dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalni mieszkańcy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, magazynowania i co najważniejsze przygotowywania miejscowych darów ziemi. Odpowiednio wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zagwarantuje nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w wielu miejscach można tu spotkać w menu potrawy takiej jak pizza i burgery. Będąc tu dobrze jest jednak postawić na na tradycyjną kuchnię.

Kuchnia kaszubska – daj się porwać regionalnym smakom

Wizyta na Kaszubach to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew daje ukojenie, uroku dodają im rozsiane co jakiś czas jeziorka. Są to podręcznikowe okolice na spędzenie czasu z naturą i podładowanie baterii. Będąc tu warto choć trochę zanurzyć się z miejscową kulturą i tradycją. Bogate wzornictwo, śpiewny język i przyciągające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji. Wakacje to świeta okazja do spróbowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje lokalne frykasy. Szczególnie popularne dania, które oferuje kuchnia kaszubska to robione domowymi metodami wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu krytyków poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i wyrazista w smaku. Poza tym lokalsi oferują różnego rodzaju wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery w Kościerzynie z lokalnymi składnikami. Pizza z owocami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z kaszubskich lasów. Gdy na mapie naszej podróży występuje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Często szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki. Jeśli chcemy rzeczywiście poznać tą kulturę dobrym pomysłem wydają się gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.